7 tips voor het kopen van een houten vloer.

Bij het kopen van een houten vloer komt heel veel kijken. Hieronder bespreek ik 7 tips waar u allemaal op moet letten bij het kopen van een houten vloer. Deze punten worden allemaal besproken tijdens een verkoopgesprek, maar het is altijd fijn om voorbereid te zijn.

1. Ondervloer

Wat is de ondervloer van het huis waar de vloer op gelegd moet worden? Dit kan zandcementdekvloer, beton, hout of tegels zijn. Dit bepaalt de manier hoe de vloer gelegd moet worden.

2. Leggen van een houten vloer 

Een houten vloer kan op verschillende manieren worden gelegd, zwevend of verlijmd leggen. Bij zwevend ligt de vloer los op folie en komen er spanveren aan de zijkant en bij verlijmen wordt de vloer vol verlijmd op de ondervloer.
Verlijmen van een houten vloer op beton vloer

3. Is er vloerverwarming aanwezig?

Vloerverwarming bepaalt hoe de vloer gelegd kan worden en welke soort vloer u kunt kiezen. Vaak wordt er bij vloerverwarming ervoor gekozen om een duoplank / lamelparket te leggen. Deze kan zwevend of verlijmd gelegd worden.

4. Wat voor soort vloer, duoplank, massief of tapis?

Bij een planken vloer kunt u kiezen uit een massieve vloer of duoplank / lamelparket. Bij duoplanken is er een toplaag van hout verlijmd op multiplex. Dit zorgt ervoor dat het hout minder werkt dan een massieve plank. Maar, doordat 2 materialen op elkaar zijn verlijmd die allebei anders werken, kan het hout gaan scheuren bij een te dunne toplaag en bij een slechte multiplex onderlaag. 

Voor meer uitleg hierover: Werking van duoplanken en lamelparket

5. Houtsoort

Er zijn honderden houtsoort? Maar welke moet u nu kiezen? Als eerste is het goed om te kijken of u een lichte of donkere houtsoort wilt. Onder lichte houtsoorten vallen; eiken, Europees eiken en Amerikaans wit en rood eiken, Olijf- en blank essen en Hard Maple. Onder de donkere houtsoorten vallen; Jatoba, Afzelia, Cumaru, Lapachio Ipé, Munniga, Sucupira, Teak en Noten.

Donkere houten vloer

6. Afwerking

Er zijn 4 verschillende afwerkingen voor houten vloeren, olie, lak, hardwax en was. De ene afwerking kan plaatselijk worden bijgewerkt en de andere afwerking is weer harder en slijt minder snel.

Voor meer informatie over afwerkingen van houten vloeren: Afwerkingen van houten vloeren

7. Gebruik van een houten vloer

Een houten vloer moet onderhouden worden. Dit gebeurt vaak met speciaal schoonmaakmiddel wat bij uw afwerking hoort, zoals vloerzeep bij olie afwerking. Daarnaast moet bij een houten vloer goed op de luchtvochtigheid worden gelet. Als de luchtvochtigheid laag is kan je merken dat de vloer gaat werken. Het is dan belangrijk om bij te bevochtigen met een luchtbevochtiger.


Reacties