Houten vloer op vloerverwarming

Een houten vloer op vloerverwarming kan goed. Vaak wordt er gezegd dat het niet mogelijk is om een houten vloer of parket vloer op vloerverwarming te leggen? Dit is wel mogelijk!! Hout is zelfs zeer geschikt om op vloerverwarming te leggen. Er zitten alleen wel bepaalde voorwaarden aan. Zo is het noodzakelijk dat de dekking van de afwerklaag boven op de leidingen van de vloerverwarming minimaal 3 cm dik is in verband met sterke en warmtespreiding in de vloer.



Hieronder ziet u de belangrijkste keuzes en informatie voor als u een houten vloer op vloerverwarming wilt gaan leggen.

1. Vloerverwarming als hoofdverwarming of als bij-verwarming?
Hoofdverwarming
Indien uw vloerverwarming de hoofdverwarming is in uw huis of ruimte dan dient de houten vloer of parket vloer verlijmd te worden. De houten vloer wordt dan verlijmd op het beton.

Bij-verwarming
Van bij-verwarming is sprake als nog radiatoren aanwezig zijn in de ruimte. Bij bij-verwarming kan de vloer zwevend of verlijmd gelegd worden, u heeft dan de keus. Bij zwevend mag de ruimte (bij het leggen van massief hout) niet breder dan 6 meter zijn en de plank breedte niet breder dan 18 cm. Bij het leggen van een duoplank of lamelparket kan in elke ruimte gelegd worden (breedte en grootte van de ruimte heeft geen invloed) en een plank breedte van maximaal 24 cm.

2. Houtsoort
Niet alle houtsoorten zijn geschikt om te leggen op vloerverwarming. De houtsoorten, zoals Eiken, Merbau, Essen, Afzelia en Kambala zijn stabiele houtsoorten en het minst vochtgevoelig en zijn daarom het meest geschikt om op vloerverwarming te leggen. Andere houtsoorten, zoals Maple, Cumaru, Robijn en bijvoorbeeld Beuken zijn niet geschikt om te leggen op vloerverwarming, omdat deze vochtgevoelig zijn.

3. Duoplank, massief of Tapis
Duoplank of lamelparket
Een duoplank of lamelparket is het makkelijkste en het goedkoopste om te leggen op vloerverwarming. Door de meerlaags multiplex onderlaag kan deze rechtstreeks verlijmd worden (met speciale lijm) op de afwerklaag van beton. Indien u kiest voor een zwevende vloer (bij bij-verwarming) dan komt er een speciale ondervloer onder die geschikt is voor vloerverwarming. Daarnaast komen er spanveren aan de zijkant die de vloer op spanning houden.

Massieve houten vloer
Indien u een massieve houten vloer wilt verlijmen op vloerverwarming dan is het noodzakelijk om eerst een eiken mozaïek ondervloer te verlijmen op de beton vloer. Eiken mozaïek geleid de warmte beter dan spaanplaat. De totale laag opbouw van de houten vloer is dan best wel dik (eiken mozaïek ondervloer + massieve houten plank), waardoor de warmteweerstand hoger is. Echter deze laag houdt de warmte ook langer vast, waardoor u minder hoeft bij te stoken. Deze vloer kan ook zwevend gelegd worden bij bij-verwarming. Er komt dan een speciale ondervloer onder die geschikt is voor bij vloerverwarming.

Tapis
Tapis kan ook verlijmd worden op een houten vloer, echter deze delen moeten altijd verlijmd worden. Er komt dan wederom weer een eiken mozaïek ondervloer onder, omdat de Tapis delen te dun zijn om rechtstreeks te verlijmen en daarnaast moeten de delen ook geniet worden op de ondervloer.

Duoplank of lamelparket heeft de minste weerstand. Voor de warmte weerstanden van de verschillende opbouw mogelijkheden kunt u advies opvragen bij uw houtenvloeren leverancier.
Het is noodzakelijk om bij het verlijmen van een houten vloer op vloerverwarming dit door een ervaren en erkende parketlegger te laten doen. Zwevend leggen van de vloer kunt u eventueel wel zelf doen met de nodige instructies erbij.



4. Afwerking houten vloer op vloerverwarming
Bij de afwerking van uw houten vloer op vloerverwarming kunt u alleen olie of was gebruiken. Lak is helaas niet mogelijk, omdat de lakken van tegenwoordig op waterbasis zijn, het water verdampt en er kunnen scheurtjes ( craquelee) in de lak ontstaan. Daarom raadt ik aan om olie of was te gebruiken als afwerking voor uw houten vloer op vloerverwarming.

5. Gebruik van de vloerverwarming bij een houten vloer
Voordat de vloer gelegd zijn moet de vloerverwarming getest zijn. Als daarna de vloer gelegd wordt dan moet de vloerverwarming helemaal uit zijn. Na het leggen van de vloer kunt u langzaam de temperatuur verhogen, dit mag met maximaal 2 graden per dag. U ontvangt een opstook protocol als de vloer gelegd wordt.

Het is belangrijk om de temperatuur constant te houden bij een houten vloer op vloerverwarming. Het hout kan niet tegen grote schommelingen en daarom kunt u de temperatuur maximaal verhogen met 2 graden per dag. Dit is tevens heeft u dan lagere stookkosten. Het is ook niet verstandig om een dag en nachtstand te hebben, omdat de schommelingen dan ook te groot worden. Dit geldt ook als u op vakantie gaat, verlaag dan de temperatuur met maximaal 2 graden per dag.

Omdat hout niet tegen grote temperatuur schommelingen bestand is, worden er temperatuur verklikkers geplaatst op de beton vloer. Deze verklikkers bekijken achteraf of de vloer niet te grote temperatuur schommelingen heeft moeten doorstaan.

Nog enkele opmerkingen:
- Geen kleden op de vloer
- Geen mechanische installatie (de lucht wordt dan té droog, waardoor het hout gaat werken)
- Ervaren parketlegger bij verlijmen van de vloer - niet zelf gaan leggen bij verlijmen
- Luchtvochtigheid tussen de 50%  en 70%, zie ook mijn blog over luchtvochtigheid
- Langzaam verhogen en verlagen van de temperatuur

Het is dus goed mogelijk om een houten vloer op vloerverwarming te leggen. Er is wel enige uitleg bij nodig, maar ik hoop dat het nu wat duidelijker is geworden voor u. Het belangrijkste is: geen grote temperatuur schommelingen.

Om alle informatie nog een keer goed door te lezen en voor meer informatie kijk op deze website: Houten vloer of parket vloer op vloerverwarming

(Dit is een instructie, hier kunnen geen rechten aan worden ontleend)

Reacties