Gerookte eiken houten vloeren

Eiken vloeren zijn te verkrijgen in allemaal kleuren, waaronder ook gerookt. Wat betekent roken op een houten vloer en hoe verandert dat de kleur van het hout door het roken?

Hout dat gerookt is kleurt donkerder van zichzelf op. Hierdoor neemt de kleur van de olie of lak anders op.Bij gerookte vloeren heeft u de keus uit licht of donker gerookt. Dit betekent dat hoe langer de vloer in de rookkamer staat hoe donkerder de vloer op kleurt. Daarnaast dient de vloer nog afgewerkt te worden met een olie of lak, dus roken is alleen een voorbehandeling dat de kleur van het onbehandelde hout donkerder maakt. Deze voorbehandeling wordt altijd bij en door een bedrijf gedaan.

dubbel gerookte eiken vloer met olie

Roken kan alleen met Europees eiken vloeren, omdat deze looizuur en tannine bevat. Amerikaans eiken bevat deze inhoudsstoffen niet en kleurt daarom niet donkerder op door het roken.

Bij het roken van de vloer heeft u de keus uit verschillende gradaties, enkel of dubbel gerookt. Hieronder ziet een voorbeeld van beide, de eerste foto is de kleur van het onbehandelde hout en de tweede foto is een voorbeeld van een onbehandelde enkel en dubbel gerookte eiken vloer.




Een houten plank is een natuurproduct waardoor elke plank anders op kleurt. Het kan zijn dat sommige delen van een plank minder op kleuren en dus lichter blijven dan de rest van de plank. Deze natuurlijke kleurverschillen worden door het roken van de houten vloer nog zichtbaarder.

Naast het roken van een houten vloer, kunt u alle producten met hout laten roken, zoals tafels, houten wanden, houten blokken etc.

Voor meer informatie over het roken van vloeren kijk ook eens op: gerookte eiken houten vloeren en Bewerkingen houten vloeren

Reacties