Olie, Lak of Was op een houten vloer

Als u een houten vloer of parket vloer wilt aanschaffen dan is het noodzakelijk om een overweging te maken over de afwerking van het hout. Hierbij kunt u kiezen uit olie, lak of was. Bij alle soorten zijn er voor- en nadelen. Ik zal ze voor u op een rijtje zetten, zodat u de afweging over de afwerking goed kunt maken, zodat u hier later geen spijt van heeft.

1. Lak
Lak wordt aanbracht in 3 lagen en heeft daarom een slijtvaste laag. Daarnaast is het duurzaam, omdat het vele jaren meegaat. De krassen die ontstaan blijven in de laklaag zitten en tasten niet het hout aan. De lak die wordt aangebracht met een lakroller vormt een laag over het hout. Lak is makkelijk in onderhoud en is verkrijgbaar in een mat, zijdeglans en glans. Het nadeel van lak is dat het moeilijk is om zelf aan te brengen en het is niet plaatselijk bij te werken.

Voordelen:
Nadelen:
- Slijtvaste laag
- Moeilijk zelf aan te brengen
- Krassen blijven in de lak
- Hoge kosten voor de lak (en om het te laten aan te brengen)
- Makkelijk in onderhoud
- Niet plaatselijk bij te werken
- Mat, zijdeglans of glans


2. Olie

Olie wordt aangebracht op het hout en trekt direct in het hout. Het heeft dus direct contact met het hout. Het impregneert het hout. De krassen en slijtplekken zijn makkelijk plaatselijk bij te werken. Het is makkelijk in onderhoud en hoeft niet elk jaar opnieuw behandeld te worden. Het is altijd een matte afwerking en het is eventueel overlakbaar of te behandelen met was voor een zijdeglans laag. Olie is verkrijgbaar in vele verschillende kleuren, zodat u uw eigen kleur kunt uitkiezen.

Voordelen:
Nadelen:
- Trekt in het hout
- Minder slijtvaster (dan lak)
- Krassen en slijtplekken zijn plaatselijk bij te werken
- Af en toe bijwerken van de vloer
- De vloer wordt gedweild met onderhoudszeep

- Verkrijgbaar in vele kleuren

- Goedkoper in de aanschaf

- Makkelijk zelf aan te brengen met een boenmachine


3. Was

Was heeft net zoals olie direct contact met het hout. Was wordt met de tijd steeds mooier, omdat er elke keer een nieuwe laag wordt aangebracht. Het is ook aan te brengen over de olie heen. Was is niet overlakbaar en heeft altijd een glans.

Voordelen:
Nadelen:
- Glans laag
- Vergt veel onderhoud
- Wordt door de tijd heen steeds mooier
- Niet overlakbaar
- Aan te brengen over olie heen
- Moeilijk om later van het hout te verwijderen


Zie ook: Olie, Lak of Was afwerking houten vloer of  Blog over afwerking houten vloer, voor meer informatie over afwerkingen voor uw houten vloer. 

Reacties